Ons doel

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (kort: Wageningen45) werkt met de verschillende gemeenten, Oranjeverenigingen en herdenkingscomités samen om het Bevrijdingsvuur uit te dragen. In het hele land zijn ongeveer 4000 oorlogsmonumenten. Bij veel van deze monumenten wordt jaarlijks stilgestaan. Dit is helaas niet bij alle monumenten het geval. Nederland kent veel zogenaamde ‘ koude’ monumenten, dit zijn monumenten waar tijdens de jaarlijkse herdenkingen niet herdacht wordt. Om deze monumenten geen koude monumenten te laten worden, maar een warme plaats in onze samenleving te geven, streeft Wageningen45 ernaar om gezamenlijk met de Oranjeverenigingen deze monumenten ‘warm’ te houden door daar het Be

vrijdingsvuur te ontsteken en het verhaal te vertellen, in de gemeenschap, families, in de schoolklas en aan elkaar.

 

De symbolen

Met  deze verhalen over de gebeurtenissen in de duistere periode van onderdrukking, deportaties, moord en verlies, is het ontsteken van het Bevrijdingsvuur een belangrijk symbool voor de viering van de vrede en vrijheid. Hiermee wordt jaarlijks 4 mei verbonden met 5 mei.

Tegelijkertijd is de Nationale Bevrijdingsvuurestafette een symbool van nationale verbondenheid en eenheid. Het land was verdeeld in bevrijd en bezet gebied, in gebieden met honger en in gebieden met verschillende restricties. Het koningshuis was in ballingschap. Met de bevrijding op 5mei was Nederland weer één.

 

Vrede & vrijheid

In 2015 vierden we dat het 70 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Sinds 5 mei 1945 is er geen dag zonder oorlog in de wereld geweest en is gebleken dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn en dus permanent onze aandacht vragen. Eén keer per jaar staan we hier samen bij stil.