Internationaal

In 2015 vierden we ’70 jaar vrijheid’. In dit jubileumjaar ging het Bevrijdingsvuur internationaal. Het Bevrijdingsvuur is via verschillende routes naar Wageningen gebracht en via verschillende routes verder verspreid.
 

Auschwitz - Wageningen

Op 5 mei 2015 arriveerde het vuur, in samenwerking met Canada Comité Markelo, vanuit Auschwitz in Wageningen. Ongeveer vijftig jongeren deden mee aan een indrukwekkende tweede editie van deze Frank Graham Cycle Tour, waarbij ze het Bevrijdingsvuur vanuit Markelo naar Auschwitz en vervolgens naar Wageningen brachten. Dit deden zij via Theresienstadt (Tsjechië) en bezochten zij ook in Duitsland de plaatsen Dresden, Berlijn en Bergen Belsen. Tijdens de terugreis gingen ze ook nog naar kamp Westerbork, waarna de fietstocht eindigde in Markelo. Op 5 mei fietsten zij het laatste deel naar Wageningen om met het Bevrijdingsvuur het Gelders Bevrijdingsfestival te openen. Dit deden zij in gezelschap van WOII-veteraan Frank Graham en de Canadese ‘The Essex and Kent Legion Pipeband’.
 

    

 

21 april tot en met 5 mei


Normandië - Wageningen

Het Bevrijdingsvuur vertrok in 2015 uit Hull (UK) en is via Portsmouth naar Normandië (FR) gebracht. Dit is de originele route die in 1948 ook werd afgelegd door veldmaarschalk Montgomery, die het Bevrijdingsvuur destijds in Frankrijk ontstak. Het Wageningse reisgezelschap heeft op Sword Beach, in 1944 één van de invasiestranden in Normandië, hun fakkel ontstoken en het Bevrijdingsvuur naar Wageningen gebracht.

 

Normandië

Normandië speelde in de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol vanwege de invasie van de geallieerde troepen op D-Day, op 6 juni 1944. Raymond Lord, één van de dappere mannen die deelnamen aan Operatie Overlord, heeft die dag gevochten op Sword Beach. Hij heeft daar, op dezelfde plek als waar hij al die jaren geleden aan land is gekomen, het Bevrijdingsvuur aan een Nederlandse marinier overgedragen. Deze marinier vertegenwoordigt de nieuwe generatie militairen en zorgt voor een verbinding en overbrugging van de verschillende generaties. Vanaf dit punt is de tocht naar Wageningen van start gegaan.

 

De tocht

Het vuur werd in Normandië opgehaald en naar de Belgisch-Nederlandse grens gebracht door Tourclub Wageningen’79 (TCW’79). Onderweg stopten ze bij verschillende oorlogsmonumenten die langs de route liggen. Bij elk van deze monumenten werd een herdenkingskaars aangestoken met het Bevrijdingsvuur. Een groot deel van deze route kwam overeen met de route die de Nederlandse Prinses Irene Brigade in 1944 heeft afgelegd. Deze brigade heeft samen met de andere geallieerde legers meegevochten aan de bevrijding van ons land.

 

Wageningen

Atletiekvereniging Pallas’67 nam het vuur over aan de Belgisch-Nederlandse grens en liepen via Hell’s Highway, naar Wageningen. Met dit vuur werd op 4 mei ’s avonds het Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken tijdens de Bevrijdingsvuurceremonie. Vervolgens werd het vuur middels de Nationale Bevrijdingsvuurestafette door heel Nederland verspreid.

29 april tot en met 4 mei
 

 
 

 
Wageningen - Berlijn

In 2015 heeft Jan-Willem van der Sande samen met zijn vader het Bevrijdingsvuur opgehaald in Wageningen. Hierbij was ook Jörg Morré, directeur van het Deutsch-Russisches Museum Berlin-Karlshorst, aanwezig. Tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurceremonie op het 5 Mei plein nam hij het vuur samen met Jan-Willem van der Sande in ontvangst. Nadat het vuur in ontvangst was genomen is Jan-Willem van der Sande richting Berlijn vertrokken. Hier kwam hij op 8 mei aan met het Bevrijdingsvuur. In Berlijn werd op 8 mei het jubileum ’70 jaar Bevrijding’ gevierd. Het Deutsch-Russisches Museum Berlin-Karlshorst organiseerde op deze dag een ceremonie waarbij het Bevrijdingsvuur uit Wageningen in ontvangst wordt genomen. Ed Dumrese, directeur van Wageningen45, hield in Berlijn een toespraak waarna hij het vuur ontstak.

 

5 mei tot en met 8 mei

 

 

Wageningen - Hull

Op 8 mei 2015 werd in Hull het Bevrijdingsvuur ververst. Lady Arabella, kleindochter van de Britse generaal en veldmaarschalk Bernard Law Montgomery, ontstak het vuur. Tijdens deze ceremonie speelde John Millin, zoon van William "Bill" Millin, op zijn doedelzak.


Om 21:30 uur werd het vuur in Hull aangestoken. Op dat moment werden door heel Engeland schalen met het Bevrijdingsvuur uit Wageningen ontstoken, het startpunt hiervoor was Buckingham Palace.

 

5 mei tot en met 8 mei