Bevrijdingsvuurceremonie

De jaarlijkse ontsteking in de nacht van 4 op 5 mei herinnert ons aan het feit hoe kwetsbaar en kostbaar vrijheid is. De bevrijdingsvuurceremonie is ieder jaar weer een speciale belevenis.

 

Vele loopgroepen uit het hele land, hoogwaardigheidsbekleders, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en de pers zijn hierbij aanwezig. Voordat de bevrijdingsvuurceremonie begint, is er een theatraal programma.

Ook staan er grote schermen waarop het gehele programma goed te volgen is. Zo kunnen ook alle loopgroepen voor vertrek kijken naar deze bijzondere ceremonie.

         

 

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette

De Nationale Bevrijdingsvuurestafette (BVE) is een jaarlijks terugkerend evenement

 waarbij de start plaatsvindt in 

Wageningen, Stad der Bevrijding. Sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in Wagenin

gen ontstoken. Het Bevrijdingsvuur is uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij veel sporters bijeenkomen om vanuit Wageningen het vuur middels een estafette door heel Nederland te verspreiden. Dit symboliseert de bevr

ijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei.

 

Bevrijdingsvuurestafette 4 mei 2015

 

18-19 september

Sinds 2011 is Wageningen45 met een nieuwe traditie gestart. Elk jaar viert Eindhoven op 18 september haar bevrijding. In samenwerking met de gemeente Eindhoven gaat elk jaar op 18 september een loopgroep van Pallas ’67 de uitdaging aan om het vuur op te halen in Eindhoven en het vervolgens in estafettevorm naar Wageningen te brengen. Gedurende deze estafette staan de lopers stil bij verschillende oorlogsmonumenten waar kaarsen worden aangestoken ter nagedachtenis van de gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden. Op 19 september wordt met een ceremonie het vuur van het Vrijheidsvuurmonument ververst. Hiermee wordt het officiële startsein gegeven voor de inschrijving voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette en daarmee de opmaat naar het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei.